Modern enteriőrök növénydekorációja - Fleurt Virág Blog

HTML

Facebook

Twitter

Utolsó kommentek

Elérhetőség

Cím: 1051 Budapest, Zrínyi u. 12.
Tel.: +36 70 367 5784
+36 1 321 8122
E-mail: fleurt@fleurt.hu
Web: www.fleurt.hu


Nyitva tartás:
Hétfő-péntek: 9 - 18 óráig
Szombat: 10 - 16 óráig

Modern enteriőrök növénydekorációja Szólj hozzá!

2012.01.19. 12:03 - Fleurt

Egy modern épület manapság elképzelhetetlen az építészeti designt követő beltéri és kültéri növények nélkül. Az ultramodern irodák portálok és teraszainak növényei számára építészek jelölik ki a helyet, az igényesen tervezett középületek helységeibe belsőépítészek tervezik a növények látványát, és a családi házak lakberendezői sem bízzák a választást a véletlenre. A haladó gondolkodású kertészek és virágkötők felismerték: a növénydekorációnak stílusában, hangulatában követnie kell az enteriőrt, ahová bekerül. Annak, hogy a növény milyen kaspóban kerül kihelyezésre, ugyanolyan vagy még talán fontosabb szerepe van, mint magának a növénynek.

A fejlett gyártási technológiák, - melyek a modern építészet anyagait használják kiindulópontként: fém, fa, kő, üveg, műanyag – a lehetőségek új tárházát nyitották meg a kaspók világában. A szálcsiszolt alumínium kaspók, rozsdamentes acél edények összecsillannak a nemes ívű korlátokkal, bútorlábakkal. Az ötcsillagos szállodák óriás muránói kristálycsillárai alatt tekintéllyel díszlenek a fekete és fehér, öblös üvegvázák. A luxusban kivitelezett iroda párnázott falai között pedig izgalmas kontrasztként tűnik fel egy műkő kaspó. A homogén színű technikai kövek megjelenésével, mint a Technistone, megvalósulhat az, ami sok tervezőnek ideája: ugyanabból az anyagból megtervezni a tér minden elemét. Bevonult a design a kaspók és vázák világába! Példaként, a Serralunga modern ívű remekeit a design világ olyan vezető egyéniségei tervezik, mint Ron Arad, Karim Rashid vagy Luisa Bocchietto.

 

 

 

 

 

 

 

Az épületek letisztult, geometrikus formavilágához igazodva a kaspók is a szabályos, mértani formákat követik, cicoma nélkül. Mostanában a magas kaspók (80-100cm) kedveltek leginkább, a korábbi, alacsony, cserép formával szemben. A Serralunga Big-bo edénye például 3 méteres extrém méretével hívja fel magára a figyelmet. Izgalmas megoldás lehet, a kaspóba belülről csempészett világítás, mint látni azokat a Riverstone és az ELHO kaspóiban.

 

A modern edények nem csak szépek, intelligensek is. A Lechusa család tagjai például olyan öntöző készlettel rendelhetők, mely a növénygondozást is jelentősen megkönnyíti. A virágok védve vannak a kiszáradástól vagy esetleges túlöntözéstől.

 


A dísznövényhez értők tudják: nem elég, hogy a virág praktikus legyen, és jól érezze magát az adott helyen, stílusában illeszkednie kell a térhez. Manapság a legváltozatosabb formában, méretben és színben szerezhetők be szebbnél-szebb és különlegesebb egzotikus növények. Legizgalmasabbak közé talán a zen kertészet rokonnövényei tartoznak. Nálunk sokáig csak az asztali törpe bonsai volt ismert. Ma már egyre gyakrabban látni a ficusok, tiszafák, buxusok csodálatos bonsai példányait, 30cm-től akár 300cm-ig. A bordó levelű japán juhar télen vörös ágaival díszítheti az épület környékét és teraszát.


 

 

 

 

 

 

 

Ahogy a lakberendezésben általában, a cserepes növények között is hódít a retró. Nagyanyáink sansevieriája (ismertebb nevén anyósnyelv) a modern irodák favorizált, strapabíró növénye. Maibb változata a sansevieria cylindrica. Szegény ficus benjamint éveken át fehér műanyag amforába tuszkolták, érdemtelenül vált elcsépeltté. A ficus család számos tagja viszont most sem hiányzik a népszerűségi listáról.

 


Kedveltek a sorozatok. A térben elszórva elhelyezett, különálló növények helyett a virágok zöld falat alkothatnak, katonásan sorakozhatnak, vagy egy kaspócsalád különböző méreteibe válogatva alkothatnak kellemes szigetet. Senkit nem állítunk sarokba, és nem futtatunk a szekrényen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A virágzó növények TOP listáját keleties hangulatával az orchidea vezeti. Hihetetlenül változatos fajtái vannak, mindenhol elegáns lehet, és 2-3 hónapig is díszíthet virágaival. Jól mutat kisebb pozsgásokkal is összeültetve. Éttermekben, szállodákban terjedő divat a fűszernövények dísznövényként történő beültetése. Egy levendulákkal vagy rozmaringgal beültetett virágláda nem csak látványával, hanem illatával is elbódít.

A FLEURT legsikeresebb munkái azokból a munkákból születnek, ahol a növénytervezésbe már az épülettervezés/kivitelezés szakaszában bevonnak minket. Ilyenkor még olyan izgalmas kreációkra is lehetőség nyílik, ami akár építmény formájában öleli magába a növénytartót. Közösen kerül kialakításra a design, a praktikum, és persze segítünk a költségvetéshez is igazodni.

A növény olyan design elem, ami még tanulmányozásra, felfedezésre, alkalmazásra vár. Olyan terület, ami izgalmas és újszerű lehetőségeket rejt magában. Ügyfeleink elvárják tőlünk, hogy szép, jól használható és harmonikus tereket varázsoljunk köréjük. A növény az utolsó gomb a kabáton, mégsem szabad elfelejteni. Varrjuk fel együtt!                                                 
 

 

Címkék: növény kaspó irodadekoráció növénydekoráció étterem dekoráció cserepes növény kaspók szoliter növény

A bejegyzés trackback címe:

https://fleurt.blog.hu/api/trackback/id/tr93589774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása